+36 47 352 003   |   szinhaz@tokaj.hu   |   3910 Tokaj, Serház út 55.

Hírek

90 éves a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye, hisz 1932 óta ünneplik, így idén immár 90 éves a rendezvény. A szervezők a háromnapos ünnepen, szeptember 30-a és október 2-a között a „Fehér borok, színes kultúra” jegyében a Kossuth téren várják az érdeklődőket.

A tokaji bor évszázadok óta meghatározó szerepet játszik nemzeti identitásunk alakulásában, így az esemény célja ennek a kulturális hagyománynak az ápolása, illetve a világörökségi terület sokszínű közösségi értékeinek a bemutatása Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai régiójában, a tokaji aszú névadó városában, Tokajban.

Pünkösdi bornapokkal rajtolt a tokaji nyár

Két év kényszerszünet után újra a tokaji Kossuth téren tartották meg a város szezonnyitó fesztiválját június 3-a és 5-e között a Kulturális Központ szervezésében, illetve koordinálásában.

A 2021-ben szerzett tapasztalatok az idei rendezvényt is segítették. Akkor a korábbi rendszerrel ellentétben, miszerint egy fő helyszínen zajlanak az események, több városi szolgáltató is csatlakozott a programsorozathoz. Ezt az elgondolást, koncepciót folytatva most is egyebek mellett programokat szervezett a fesztivál idejére az Antalóczy Pince, a Hímesudvar, az Óvárborozó, a Prés (aki az új kerthelységét nyitotta meg ebből az alkalomból), a Szerelmi Pince és a Paulay Borház is. A megszokott módon a Tokaj-Hétszőlő Rákóczi Pince is részese volt a Bornapoknak, itt többek közt a Tokaji Borászok Asztaltársasága tartott zenés borkóstolót.

Változatos programok gyermeknapon

A több éves hagyománynak megfelelően idén is a gyermeknappal indult el a Tokaj Fesztiválkatlan idei szezonja május 29-én. Az „év legboldogabb napján” minden a kicsikről szólt, a programot úgy állítottuk össze, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt.

A rendezvény hivatalos megnyitóján Dr. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője és Posta György polgármester köszöntötte a vendégeket. Majd egy fergeteges Aqua Manó Party-n táncolhattak és játszhattak a gyerekek.

Tokaji Bornapok június első hétvégéjén

Az elmúlt évben a koronavírus okozta korlátozások miatt nem a főtéren volt a Tokaji Bornapok, idén azonban a felújított Kossuth tér lesz a központi helyszíne a június 3-án, 4-én és 5-én megvalósuló nyárindító programnak. A tavaly útjára indított koncepció, az összefogás keretében zajlik majd az idei esemény is a Kulturális Központ koordinálásában a tokaji aszú névadó városában, Tokajban.

A nyár első hétvégéjén tartandó rendezvény továbbra is díjtalan, csupán néhány programra kell külön belépőjegyet váltani, ami miatt érdemes előre tájékozódni. A tervek szerint a felújított, megszépült Kossuth tér lesz a központi helyszíne a rendezvénynek, ahol a nagyszínpadot is felállítjuk. A Polgármesterek borának átadó ünnepsége is itt lesz (szombaton 14 órától). Ami pedig a zenét illeti, alapvetően a jazz műfajban lesznek koncertek a három nap alatt, így mások mellett koncertezik a Vivat Bacchus, a Hegyalja Folk, a Kávészünet zenekar. Fellépnek a hegyaljához köthető művészeti csoportok, és lesz egy hímzett ruhákat felvonultató divatbemutató is.

Klasszikus és kortárs művekkel tisztelegtünk a költészet előtt

A Paulay Ede Színházban április 9-én, szombaton ünnepeltük a magyar költészet napját.

A vers ünnepe 1964 óta József Attila születésnapjához, április 11-edikéhez kapcsolódik. Ebben az időszakban szerte az országban sokféle módon emlékeznek. A tokaji Kulturális Központban mi is tisztelegtünk a magyar irodalom, a vers előtt. Csak félszárnyú madár lenne a költészet, ha nem lenne közönsége, nem olvasnánk, hallgatnánk, mondanánk a költők vallomásait, önkitárulkozásukat. Mert a költemények végső céljukat a mi lelkünkben érik el.

Kulturális Központ képgalériája

Elérhetőségek

Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtár

3910 Tokaj, Serház u. 55.
Telefon: 06 47 352 003
E-mail: szinhaz@tokaj.hu

Intézményvezető:
Dr. Fintor Gábor

Program-koordinátor:
Fincziczki Krisztina
+36 70 330 8734
programok.szinhaz@tokaj.hu

Műszaki vezető:
Bejó Gábor
muszak.szinhaz@tokaj.hu

Németi Ferenc Városi Könyvtár
Paulay Ede Színház