+36 47 352 003   |   szinhaz@tokaj.hu   |   3910 Tokaj, Serház út 55.

Hírek

Borait a legjobbak között tartják számon hazánkban

„A tokaji borászok a hagyományokat megőrizve, új stílusban is képesek értelmezhetőt és maradandót alkotni”

Interjú Péter Ákossal

Beszélgetőtársam Péter Ákos kertészmérnök, szőlész, borász, növényvédelmi szakmérnök, a Péter Pincészet elhivatott, céltudatos, precíz, maximalista borásza.

Az Ismeretterjesztő Konferencia a 950 éves Tokajról c. eseményen dr. Dankó József nyugalmazott középiskolai tanár az előadásában (amely a tokaji aszúról szólt) örömmel, büszkén mondta el a közönségnek, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium által Ferenc pápának (a vatikáni látogatása során) készített ajándékok sorában a Péter Pincészet bora is helyet kapott.

Nagyszerű, felemelő érzés volt a Vatikánban látni a borunkat. Igazán megtisztelő számunkra, hogy egy ilyen fontos eseményen a mi termékünk is képviselte hazánkat.

Amikor elkezdtél a borászattal foglalkozni, akkor ehhez hasonló sikerről álmodtál?

A borászatnak nagy hagyománya és múltja van a családomban, de sosem voltam presszionálva ebbe az irányba. Azt tudtam a kezdetekben, hogy mezőgazdasággal szeretnék foglalkozni.

Az egyetemi tanulmányaimat a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán – (kertészmérnök, szőlész, borász) kezdtem meg, majd ezt elvégezve, ugyanitt növényvédelmi szakmérnökként végeztem szőlészeti szakiránnyal. Talán ez volt az a pont, amikor teljesen a szőlészet, borászat felé fordultam. Azért, mert itt kerültem kapcsolatba az ágazattal és azokkal az emberekkel, akik nagy hatással voltak rám és a jövővel kapcsolatos elképzeléseimre.

Elárulod, hogy kik?

Az egyetemi évek alatt szerzett barátságok és kiváló kapcsolatok mellett kiemelném a családomat, akik mindig mögöttem állnak, hisz ennek a bonyolult mátrixokkal rendelkező ágazatnak minden alapját lerakták, stabil hátteret biztosítottak. Így a döntéseimet magabiztosan hozhattam meg, ami ebben a bizonytalan és folyamatosan változó gazdasági környezetben nélkülözhetetlen a célok elérése felé vezető úton. A családban generációkra visszamenőleg mindig voltak szőlőterületek, borászkodtak is az őseim, így szinte egyenes út vezetett számomra ebbe az irányba.

A sikerhez nem mindig egyenes út vezet, de az „Országház Bora” verseny díját a Péter Pincészet 2023-ban két kategóriában is elnyerte.

2023-ban több elismerésben is részesült a borászatunk, de ez mindegyik közül talán a legkomolyabb. Nagyszerű és értékes elismerése a munkánknak. Kiemelném, hogy ez egy pályázat, ahol teljesen vakon bírálják a tételeket, így semmilyen pozitív vagy negatív előjellel nem rendelkezik az induló. Tisztán szakmai alapú a döntés, ami számomra nagyon fontos egy ilyen díj esetén.

Hogy két kategóriában is első helyen végeztünk, ritka dolog egy viszonylag kis pincészet életében (Furmint kategória: Thurzó Furmint Dry 2021, Aszú kategória: Aszú 6 puttonyos 2017). Ennek értelmében egy évig ez a két tétel képviseli kategóriáját a parlamentben reprezentatív eseményeken, és ajándékként is ezeket a termékeket adják a prominens vendégeknek.

Ezen kívül több díjat is nyertem már borászként.

Kiemelnéd a legfontosabbakat?

Általánosságban azt gondolom, hogy az elismerések nagyon fontosak, de pusztán csak ezekből nehéz lemérni egy borász munkájának az eredményességét. A díjak nagyon fontos sarokpontok, hiszen jó visszaigazolások az elvégzett munkával kapcsolatban, meg segítenek a jövőbeni döntések meghozásánál is. Legalább ilyen fontosak az általam emberileg és szakmailag nagyra tartott kollégák visszajelzései is, a kereskedelmi partnereinknél való megítélésünk, a márkánk erőssége és az, hogy a borvidéki koordináta rendszerben hová helyeznek el a fogyasztók és az ágazat szereplői. Nehéz kiemelni a legfontosabb díjakat, de ezek közé sorolom például – a már említett Országház Borán kívül – Magyarország legnagyobb nemzetközi (OIV) boros seregszemléjét, ahol 2017-ben a legeredményesebb családi pincészet lettünk. 2023-ban pedig a legeredményesebb fiatal borász díjat hozhattam haza. Továbbá a Magyar Tudományos Akadémia Bora kitüntető címet is megkaptuk (Thurzó Furmint Dry 2021) a tavalyi évben. A Franciaországban (Bordeauxban) rendezett Challenge International eseményen aranyérmesek lettünk (Kabar Dry 2016 borunkkal). 2018-ban, Budapesten a legjobb száraz bor (Kabar dry 2016) díjjal jutalmaztak a Tokaj Március rendezvényen. 2023-ban Magyarország 100 legjobb bora rangsorába három tételünk is bekerült kategóriájának legjobbjai közé, vagyis hazánk 100 legjobb bora közé.

Ilyen komoly és szép eredményeket hallva, felmerül a kérdés, hogy mit szeretnél még elérni a szakmában?

A legfontosabb cél a márka csúcsra vitele, és közben a piaci jelenlétünk folyamatos bővítése, főleg a prémium minőséget kereső HORECA szektorban (a vendéglátóipar egyik szegmense, ami a szállodákra, az éttermekre és a kávéházakra fókuszál). Ugyanakkor a tanulási folyamatnak soha nincs vége, a célom mindig a lehető legjobban kidolgozott bor elkészítése.

Hogy lesz egy bor tökéletes?

Erre nincs recept, sem ökölszabály! A borágazat véleményem szerint az élelmiszeripar legbonyolultabb mátrixa. A hiteles, erős márka felépítése talán a legfontosabb. Ember, hitelesség, kidolgozott, precíz tételek és életpálya áll a bor mögött. Mindehhez rengeteg idő, kitartás és sajnos pénz kell. A tökéletes termék egy ábránd, amit mindenki kerget, aki szerelmes a borba. A legjobb az egészben, hogy ha jól és szenvedélyesen gondolkodunk, akkor ehhez csak egyre közelebb kerülhetünk, de sosem érhetjük el. Ha úgy érezzük: „ Na, most ezt megcsináltuk!”, akkor kivettük az egyenletből a motiváció legerősebb hívó szavát.

Tokaj önmagában kiváló hívószó. Szerinted a tokaji borvidék mitől annyira különleges?

Ez egy nagyívű, átfogó kérdés, amiről külön könyvek, szakirodalmak szólnak. Nehéz röviden válaszolni rá. A természeti adottságaink sokszínűsége, a helyi fajták, klónok egyedisége és a speciális borkészítési metódusaink elképesztően összetett képet alkotnak. Sok esetben nehezen értelmezhetőek a felgyorsult (bor)világban. Ez egy olyan, nagymúltú borvidék, mely a hagyományos, klasszikus termékek mellett képes a folyamatos megújulásra, az új piaci környezet kihívásainak reagálására. Borászaink a hagyományokat megőrizve, új stílusban is képesek értelmezhetőt és maradandót alkotni. Talán ez a legfőbb erősségünk.

Az idei évben milyen borászati rendezvényeken veszel részt itthon és külföldön?

Nagyon sok lesz, de igyekszem szelektálni, hogy melyikre helyezzük a hangsúlyt. Jelenleg a Furmint Február rendezvénysorozat fut, melynek több állomásán is részt veszünk. Az év folyamán lesz néhány fontos budapesti szakmai és fogyasztói kóstoló, amelyekre idő függvényében igyekszünk eljutni, és persze a kereskedő partnereink által szervezett rendezvényeken és kóstolókon is képviseltetjük magunkat. A külföldi megjelenéseket nehéz összeegyeztetni a sok teendővel, de voltunk már Londonban a Furmint Február keretében, és Lengyelországban is néhány rendezvényen. Ahogy időnk engedi, próbálunk minél több helyre eljutni borainkkal.

Neked melyek a kedvenc boraid?

Erre nehéz röviden válaszolni, de megpróbálom (mosolyog).

A munkám során kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy a lehető legtöbb tételt kóstoljam meg, úgy a hazai kínálatból, mint a világ minden tájáról. Ezt nagyon fontosnak tartom, hisz tisztában kell lennünk a világban zajló trendekkel, folyamatosan képben kell lennünk a borpiaci szempontól fontos országok és borrégiók elképzeléseivel, törekvéseivel és jövőképével. A hazai kínálatot figyelembe véve nagyra tartom a tokaji kollégák munkáját (jó látni a folyamatos fejlődést). A Hárslevelű nagy kedvencem, sok potenciált látok benne. Szívesen kóstolok a Mátrából, a Balaton környéki borvidékekről és a Szekszárd, Villány vonalról is. A külföldi kitekintést nézve, hozzám stílus szempontjából talán a német, újzélandi és amerikai borok állnak legközelebb. Ezek közül is a modern iskolázásban készített tételek. Technológia párti vagyok, nem hiszek az újonnan fellángoló divatokban és a natúr trendekben.

Mit üzennél azoknak a fiataloknak, akik borászok szeretnének lenni?

Sajnos a mai gazdasági és társadalmi környezetben nehéz bárkit is arra bíztatni, hogy ezzel az egyébként gyönyörű szakmával foglalkozzon. Amennyiben mégis ellenállhatatlan vágyat érez magában az olvasó, hogy ebben teljesedjen ki, úgy természetesen a kitartás és tenni akarás elengedhetetlen. Biztos, hogy eleinte sok csalódás fog érni mindenkit, aki belevág. Ez hosszabb távon erősíti az embert, ha elég lelkes, és ez értékesebbé teszi a jövőbeni sikereket! Én kiemelt hangsúlyt fektetek a szakmaiságra, precizitásra és az úgynevezett „jó gazda gondosságára”. Jó értelemben vett perfekcionizmus és maximalizmus is kell. Ezek nélkül nem megy. Élelmiszeripari szakmában dolgozunk, ami erősen bizalmi termékeket állít elő. Ebben az ágazatban nem lehet mellébeszélni és hibázni. Meg persze ott van az a bizonyos „rózsaszín köd”. Értem ez alatt azt, hogy amikor beleszeret valaki az egészbe, akkor magával ragadja és aztán nehezen szabadul tőle. Amennyiben ez felemelő érzéssel párosul, akkor már az ember azon az úton van, hogy szenvedélyesen tud tenni a sikerért. A szakma szeretete és a megszerzett tudás sajnos ma már nem elégséges. Jó ízléssel, gazdasági és piaci érzékkel is rendelkezni kell hozzá, hogy ne csak a hobbi állapotában ragadjon meg a dolog, és fenntartható, értelmezhető legyen az, amire felteszi az ember az életét.

Dr. Fintor Gábor
a Kulturális Központ
igazgatója

Kulturális Központ képgalériája

Elérhetőségek

Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtár

3910 Tokaj, Serház u. 55.
Telefon: 06 47 352 003
E-mail: szinhaz@tokaj.hu

Intézményvezető:
Dr. Fintor Gábor

Program-koordinátor:
Fincziczki Krisztina
+36 70 330 8734
programok.szinhaz@tokaj.hu

Műszaki vezető:
Bejó Gábor
muszak.szinhaz@tokaj.hu

Németi Ferenc Városi Könyvtár
Paulay Ede Színház