+36 47 352 003   |   szinhaz@tokaj.hu   |   3910 Tokaj, Serház út 55.

Hírek

Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok a 950 éves Tokajban

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye, 1932 óta ünnepeljük. A szervezők a háromnapos ünnepre, október 6-a és 8-a között a „Fehér borok, színes kultúra” jegyében várják az érdeklődőket az idén 950. születésnapját ünneplő Tokajba.

A 950 éves Tokaj a magyarság emblematikus városa, a tokaji aszú névadó települése, hungarikum, világörökségi helyszín, a fehér borok, a színes kultúra és a tolerancia városa, a magyar nemzet és a nemzeti összetartozás egyik szimbóluma.

A tokaji bor évszázadok óta meghatározó szerepet játszik nemzeti identitásunk alakulásában, így az esemény célja ennek a kulturális hagyománynak az ápolása, illetve a világörökségi terület sokszínű közösségi értékeinek a bemutatása Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai régiójában, a tokaji aszú névadó városában, Tokajban.

Szüreti felvonulás, prémium borászok, koncertek

Tavaly és tavalyelőtt is közel tízezren fordultak meg a három nap alatt a városban, és minden bizonnyal az idén is sok látogatót vonz majd a fesztivál, hisz a szervezők minden korosztály számára biztosítanak izgalmas programokat nemcsak a Kossuth téren, hanem annak környékén is.

Lesz látványos szüreti felvonulás (a helyi nevelési-oktatási intézmények, hagyományőrző csoportok közreműködésével), szőlő-összeadási ceremónia a borvidék polgármestereinek ünnepélyesen összeadott termésével, ahol ünnepi köszöntőt mond dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő és Posta György, Tokaj város polgármestere is.

A BORTÉR Tokaj-hegyalja kiváló boraival (a Tourinform Tokaj faházában vásárolhatnak – „stílszerűen” 950-es logóval ellátott – fesztiválpoharat), a gasztrosétány finom ízekkel, a kézművesek és mesterségek utcája ajándéktárgyakkal várja a vendégeket. A sétáló utcában – vidám, szüreti hangulatban – térzenei koncertek, utcazenészek és utcaszínházi programok (népi játékok, kézműves foglalkozások) is szórakoztatják majd a kicsiket és nagyokat egyaránt. A gyermekek számára Molnár Orsi Zsibongó c. műsora ígér felhőtlen kikapcsolódást (október 8-án, vasárnap 14 óra 30 perctől).

A nagyszínpadon (amely a Tokaj 950 nevet kapta) különleges zenés programok, koncertek is várják a határainkon innen és túlról érkező, különféle stílusok rajongóit. Mások mellett október 6-án 18.00 órától a Konyha Zenekar, 20.30-tól a Parno Graszt; október 7-én 18:00-tól a Vivat Bacchus, 20.00-tól a The Biebers; október 8-án a Margaret Island – 19 órától – ad koncertet.

A kisszínpadokon (a szüreti teraszon, és a borteraszon) olyan formációk szórakoztatják majd a közönséget szombaton és vasárnap, mint a Musical Trips Trio, Ursu Gábor gitárművész, az Acoustic Guitar Caffe.

A kiállító borászok: Angyal Borászat, Ászok Borház, Budányi Pincészet, Csubák Családi Pincészet, Disznókő Tokaj, Ducsai János Pincészete, Frikker Tokaj-Hegyalja Pince, Götz Pincészet, Grand Tokaj, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****, Kései Pincze, Kiss István Pincészete, Majoros Pincészet, Nyakas Pince, Paulay Borház, Royal Tokaji, Péter Pince, Tibor Családi Pince, Szerelmi Pince

Külső, alternatív helyszíneken is lesznek programok, lesznek nyitott pincék. A Tokaj-Hétszőlő Rákóczi Pincében St. Martin koncert. Az Óvárborozóban koncertek, és élményfestés. A Tokaji Múzeumban szöszmötölő. A THE-Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban október 7-én (szombaton) egész napos családi - szorosan a szüreteléshez kapcsolódó – programokkal vár mindenkit. További tokaji helyszínek – például a 40 éves Hímesudvar, a Tokaj Sajt - is készülnek izgalmas gasztro és kulturális programokkal.

A programokon való részvétel ingyenes.

(A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.)

Találkozzunk a 950 éves Tokajban!

A szervezők mindenkit várnak a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokra!

Kisfaludy projekttábla web

Kulturális Központ képgalériája

Elérhetőségek

Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtár

3910 Tokaj, Serház u. 55.
Telefon: 06 47 352 003
E-mail: szinhaz@tokaj.hu

Intézményvezető:
Dr. Fintor Gábor

Program-koordinátor:
Fincziczki Krisztina
+36 70 330 8734
programok.szinhaz@tokaj.hu

Műszaki vezető:
Bejó Gábor
muszak.szinhaz@tokaj.hu

Németi Ferenc Városi Könyvtár
Paulay Ede Színház